Parteneri si legaturi
 Directii Judetene
 Prefectura Judeţului Neamt
 Primăria Municipiului Piatra-Neamt
 Consiliul Judeţean Neamt
 Camera de Comert si Industrie Neamt
 Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est
 Alte legaturi
 
 
 

Istoric


INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
Bucuresti, Bulevardul Libertatii nr. 16
Telefon: +(4021) 318 18 50,  318 18 71, Fax:  312 48 73,  318 18 73
e-mail: romstat@insse.ro

"Credem cu seriozitate ca statistica este, pentru cei care o poseda, o pretioasa avere nationala...Statistica este singurul taram sigur pe care un guvern prevazator trebuie sa-si intemeieze ratiunea reformelor sale".
                                                                                                            Dionisie Pop Martian

Scurt istoric

146
  de ani de
statistica
oficiala
in
Romania

12 iulie 1859 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza Ordonanta de infiintare a Oficiului Central de Statistica Administrativa, marcand actul de nastere al statisticii oficiale in Romania. De acest moment isi leaga numele doi eminenti economisti romani ai veacului al XIX-lea, Dionisie Pop Martian si Ion Ionescu de la Brad.

       De-a lungul timpului, statistica oficiala, una dintre primele institutii publice aparute in Romania dupa Unire si, totodata, unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa, a cunoscut evolutii si reorganizari, schimbandu-si succesiv numele, fara a se abate insa de la principiile respectului fata de adevar si probitatea demersurilor sale, pastrandu-si statutul de principal instrument de cunoastere si evaluare a realitatilor tarii, care ofera, prin informatii si date statistice, baza necesara autoritatilor, agentilor economici, intregii societati în elaborarea si punerea în practica a unor programe realiste de guvernare, de dezvoltare economica si sociala.

I. Inceputuri si confirmari (1859-1877)

Inca din perioada de inceput, fara a dispune de resursele materiale necesare si cu un personal insuficient, atat numeric, cat si ca pregatire specializata, institutia de statistica se incumeta si reuseste sa duca la bun sfarsit actiuni de mare anvergura, care ii aduc notorietate si prestigiu. Astfel, sunt realizate:

·         Recensamantul Populatiei (1859-1860)

·         Recensamantul stabilimentelor industriale (1863), prima cercetare de nivel national dintr-o tara europeana

·         Apare seria “Analele Statistice si Economice (1860)"

·         Romania se afla printre participantii cei mai activi la Congresele Internationale de statistica de la Londra, Berlin, Florenta si Haga

II. Contributii la consolidarea economico-sociala a României dupa cucerirea independentei de stat (1877-1914)

Continuand linia demersurilor din perioada de pionierat, statistica oficiala este unul dintre principalii piloni ai statului roman în perioada consolidarii acestuia, printr-un substantial aport de informatie statistica necesara luarii unor decizii corecte pentru dezvoltarea tarii. Astfel, se realizeaza:

·         Recensamintele Populatiei din 1899 si 1912

·         Se imbogateste sistemul de publicatii prin seriile:
     Buletinul Statistic al Romaniei (1892)
     Revista demografica (1892)
     Anuarul Statistic al Romaniei (1909)

·         Ia fiinta invatamantul statistic universitar, prin Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (1913)

III. Scoala romaneasca de statistica, in avangarda statisticii internationale (1918-1945)

Intre cele doua razboaie mondiale, statistica oficiala romaneasca isi impune, prin marile sale personalitati, statutul unei scoli de prestigiu pe plan international. Sunt anii in care institutia beneficiaza de activitatea creatoare a unor prestigioase personalitati: Dimitrie Gusti, Octav Onicescu, Grigore Moisil, Gheorghe Mihoc, Sabin Manuila, Anton Golopentia etc.

          Repere:

·         Atlasul Agricol al Romaniei (1929)

·         Recensamantul General al Populatiei Romaniei (1930)

·         Recensamantul General al Romaniei (1941), in care principalul loc l-a ocupat inventarierea intreprinderilor industriale

·         Recensamantul Agricol (1941), prima lucrare sistematica de acest gen efectuata în tara noastra

·         Extinderea anchetelor selective pentru aproape toate domeniile economiei nationale

·         Infiintarea Scolii de Statistica (1930) devenita Institutul de Statistica al Universitatii Bucuresti (1941)

IV. Pastrarea identitatii si probitatii profesionale (1946-1989)

Anii de dupa al doilea razboi mondial, perioada plina de oprelisti si dificultati, de presiuni de tot felul, sunt caracterizati totusi de eforturile unei noi generatii de statisticieni – multi dintre ei fosti colaboratori si discipoli ai maestrilor din perioada anterioara - de a asigura continuitatea datelor si seriilor statistice si a pastra astfel, in buna masura, credibilitatea statisticii oficiale romanesti, in pofida ingerintelor regimului totalitar, a prezentarii convenabile, cosmetizate, a unor informatii statistice. In eforturile pentru pastrarea identitatii stiintei statistice si a probitatii profesionale a slujitorilor ei este notabil aportul lui Mihail Levente si Mircea Biji, a altor remarcabili specialisti, pentru:

·         Efectuarea unor lucrari statistice de mare complexitate

o        Recensamantul populatiei si Locuintelor (1966 si 1977)

o        Realizarea primei balante a legaturilor dintre ramurile economiei

·         Trecerea la prelucrarea electronica a datelor

·         Inceperea colaborarii cu Directia de Statistica a ONU

V. Pentru o societate informatizata si informationala, pentru o economie moderna, dinamica, în slujba statului de drept si a valorilor democratice  românesti si europene. Incepand din decembrie 1989, statistica oficiala romaneasca contribuie prin aportul de date si informatii, prin rezultatul perfectionarii instrumentarului de lucru si al metodologiilor, la sustinerea eforturilor nationale de realizare a unor reforme structurale, a dezvoltarii economico-sociale, a modernizarii societatii romanesti. Statistica oficiala asigura suportul informational necesar procesului de integrare a ţării în structurile UE precum si pentru o rapidă adaptare a României la cerinţele si modul de lucru comunitar, după aderarea efectivă la Uniune. In acest sens:

·         A crescut capacitatea de investigare si comensurare a evolutiilor economice si sociale din societatea romaneasca.

·         S-a îmbunatatit sistemul de indicatori statistici, a metodologiilor specifice, in directa relatie cu dinamica fenomenelor si proceselor economico-sociale si in concordanta cu acquis-ul comunitar, statistica aducand o importanta contributie la asigurarea datelor necesare negocierilor capitolelor de aderare cu UE; dosarul privind statistica a fost printre primele incheiate de Romania in aceste negocieri.

·         A crescut si s-a consolidat fondul national de date statistice.

·         S-au diversificat si modernizat mijloacele de diseminare.

·         S-a extins considerabil baza de date în profil teritorial, precum si a sistemului de indicatori la nivel regional si judetean.

·         S-au realizat ample si complexe investigatii economico-sociale, anchete, cercetari, inclusiv trei recensaminte:
      
Recensamantul Populatiei si Locuintelor (1992, 2002)
       Recensamantul General Agricol (2002-2003)

·         A fost elaborata Strategia de dezvoltare a sistemului national statistic si a activitatii INS – Orizont 2006, baza a fundamentarii viitoarelor obiective, in concordanta cu cerintele evolutiei societatii românesti.

·         Au fost si sunt promovate principiile autonomiei, confidentialitatii, transparentei, relevantei, proportionalitatii si deontologiei activitatii Institutului National de Statistica, a comparabilitatii si compatibilitatii informatiilor statistice românesti cu cele produse de statistica europeana.

·         S-a dezvoltat colaborarea cu Oficiul de Statistica al UE (Eurostat), cu alte oficii de statistica ale tarilor europene, mai ales dupa semnarea, cu acestea, în 1994, a doua declaratii comune bi si multilaterale, precum si cu organismele specializate ale ONU.

Pe parcursul existenţei sale, institutia oficiala de statistica s-a numit pe rand:

Directia de Statistica Generala a Statului - 1892
Institutul de Statistica Generala a Statului - 1925
Institutul Central de Statistica - 1936
Directia Centrala de Statistica - 1951
Comisia Nationala pentru Statistica - 1989
Institutul National de Statistica si Studii Economice - 1998
Institutul National de Statistica - 2001


© Copyright 1999-2005 INS iunie 2005
 Baze de date statistice
 TEMPO-Onlinetutorial 
 Indicele preturilor de consum
 eDemos - Sistem informaţional statistic în profil teritorial
 Indicatori de dezvoltare durabilă
 Catalogul publicatiilor si serviciilor 2014 
Oferta si formularul de comanda publicatii statistice, editia 2014 
Calendarul comunicatelor de presa INS

Comunicate de presă INS -online

Incheierea proiectului PODCA - INS anunta incheierea proiectului "Imbunatatirea capacitatii administratiei publice de masurare a performantelor administrative" ... Cod SMIS 26932 in cadrul Programului Operational - Dezvoltarea capacitatii administrative 2007-2013

 Nomenclatoare statistice - CAEN, CPSA, SIRUTA