Parteneri si legaturi
 Directii Judetene
 Prefectura Judeţului Neamt
 Primăria Municipiului Piatra-Neamt
 Consiliul Judeţean Neamt
 Camera de Comert si Industrie Neamt
 Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est
 Alte legaturi
 
 
 

Judetul Neamt - traditie si modern in cultura


Cu un cadru natural variat şi generos, care asigură legături facile între zonele montană, subcarpatică şi de câmpie, teritoriul judeţului Neamţ a constituit o străveche şi permanentă vatră de locuire. Descoperirile arheologice ne duc în timp în perioada paleoliticului superior, relevând o intensă populare a acestor ţinuturi. În această evoluţie istorică un loc important este rezervat celei mai strălucite civilizaţii preistorice a Europei: Complexul Precucuteni – Cucuteni – Tripolie care îşi are vatra de formare în această regiune.

Cetăţile dacice de la Piatra Şoimului, Cozla  şi, mai ales, Bâtca Doamnei, cu zidurile şi sanctuarele lor de piatră, dovedesc că aici a existat aşezarea dacică Petrodava, localizată în această zonă de Ptolemeu în secolul II d.Hr. (Cetatea Neamţului ridicată de Petru I Muşat şi întărită de Ştefan cel Mare, Cetatea Romanului edificată de Roman I, în secolul xiv, Cetatea domnească de la Piatra Neamţ construită de domnitorul Ştefan cel Mare în a doua jumătate a secolului XV).

Judeţul Neamţ este o zonă bogată în tradiţii culturale. În municipiile şi oraşele judeţului sunt muzee deosebit de interesante, unele păstrând importante mărturii din epoca neolitică, getică şi pre-romană şi găzduiesc frecvent turnee ale colecţiilor de artă modernă europeană.

Activitatea culturală a judeţului Neamţ este îmbogăţită de festivalurile teatrale anuale, de concertele de muzică de cele mai variate genuri şi de galeriile de artă care organizează expoziţii ale artiştilor locali şi naţionali.

 Baze de date statistice
 TEMPO-Onlinetutorial 
 Indicele preturilor de consum
 eDemos - Sistem informaţional statistic în profil teritorial
 Indicatori de dezvoltare durabilă
 Catalogul publicatiilor si serviciilor 2014 
Oferta si formularul de comanda publicatii statistice, editia 2014 
Calendarul comunicatelor de presa INS

Comunicate de presă INS -online

Incheierea proiectului PODCA - INS anunta incheierea proiectului "Imbunatatirea capacitatii administratiei publice de masurare a performantelor administrative" ... Cod SMIS 26932 in cadrul Programului Operational - Dezvoltarea capacitatii administrative 2007-2013

 Nomenclatoare statistice - CAEN, CPSA, SIRUTA